MUSZTARDA Z FIGAMI I GORCZYCĄ
8/18/2017Krótko i na temat, musztarda z figami i gorczycą. Przepis jest wynikiem eksperymentów z użyciem produktów bez których nie wyobrażam sobie mojego kucharzenia. A te produkty to: ocet balsamiczny z Modeny, miód, dobrej jakości oliwa extra virgin.
Przepis bardzo prosty. Najpierw miksowanie, potem mieszkanie i gotowe.
Ta musztarda jest cudownie słodka i kwaskowata. Idealnie nadaje się do cudów z grilla. Jeśli jadasz mięso, to do grillowanego jest naprawdę wyśmienita.
Ja próbowałam także w wersji z grillowanym serem halloumi, smakuje pysznie*
*ser halloumi, to cypryjski przysmak. Półtwardy ser przechowywany w solance. Popularne sieci handlowe mają go już w swojej ofercie
Składniki
50 g oliwy z oliwek3 łyżki ziaren białej gorczycy
5 łyżek miodu
200 g musztardy, np. miodowej
1 szczypty soli
6 fig suszonych, niesiarkowanych
5 łyżek octu balsamicznego
Wykonanie
Figi rozdrabniam w Thermomixie 10 s/obr 6, następnie zgarniam kopystką na dno naczynia. Czynność powtarzam. Dodaję pozostałe składniki: miód, ocet balsamiczny, musztardę, oliwę, sól do smaku i mieszam 5 s./obr. 4. Na końcu dodaję gorczycę i mieszam 5s./obr. wsteczne.
Tak przygotowaną musztardę najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki, gorczyca nabierze cudownej sprężystości.

0 komentarze