O serniku opowieść, bo od czegoś trzeba zacząć
9/20/2016Mam swoje kulinarne miłości i sernik jest jedną z nich. Najbardziej lubię klasyczny sernik, ale daję się też skusić na innowacje. I tak w moich repertuarze pojawił się sernik dyniowy na czekoladowym spodzie. A, że moja kuchnia to freestyle, to i z tym przepisem tak jest.
Przepis pochodzi z kolekcji na #thermomix "Z dynią na okrągło" do kupienia na stronie www.cookidoo.pl
Czekoladowy spód do sernika, składniki z oryginalnej wersji przepisu, ale wykonany z połowy porcji.
Składniki na spód:
- 100 g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao w kawałkach
- 100 g masła w kawałkach
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 75 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Czekoladę rozdrobnić 5 s/obr. 7. Dodać masło, podgrzać 4 min/50ºC/obr.3. Masę przełożyć do innego naczynia, ostawić.
Naczynie miksujące umyć i osuszyć. Założyć motylek, włożyć jajka i cukier, ubić 4 min/37ºC/ przez pierwsze 30s./obr. 3 potem zwiększyć do obr. 4.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i połowę masy czekoladowej, wymieszać 1 min/obr. 3. Dodać pozostałą masę i ponownie wymieszać 1 min./ obr 3.
Zdjąć motylek. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 19 cm.
Czekoladowy spód sernika pieczemy 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
Masa serowa, to mój freestyle:
Składniki:
200 g upieczonej dyni
25 g masła
350 g twarogu
3 łyżki serka Mascarpone
1 łyżka ekstraktu z wanilii, jeśli nie ma to i cukier waniliowy da radę
1 łyżeczka mielonego cynamonu
50 g cukru trzcinowego
2 jajka (żółtka i piana z białek).
Ubijamy pianę z białek. Do suchego naczynia założyć motylek, wlać białka, ubijać ok. 2 min. / pierwsze 30 s/obr. 3, potem zwiększyć do 3,5 - 4 obr. Pianę z białek przełożyć do miseczki.
Do naczynia włożyć upieczoną dynię, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Dodać masło podgrzać 7 min./90ºC/obr. 2, następnie zmiksować 12 s /obr 5-7 stopniowo zwiększając obroty*. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia. Wyjąć
naczynie miksujące i pozostawić kilka minut do ostygnięcia.
* Uwaga: czasami przy przepisach wykonywanych w Thermomix z połowy składników w trakcie rozdrabniania masa obkleja się wokół ścianek i noże pracują na "pusto" wtedy należy zatrzymać urządzenie, zgarnąć kopystką składniki na dno naczynia i powtórzyć czynność.
Gdy masa dyniowo - masłowa wystygnie, ponownie umieścić naczynie miksujące w Thermomix, dodać twaróg, wanilię, cukier, cynamon, serek Mascarpone wymieszać 15 s/obr. 6. Dodać żółtka wymieszać 2 min./ obr. 3.5. Dodać pianę z białek i wymieszać kopystką.
Opcjonalnie, do masy serowej można dodać suszoną żurawinę. Dodajemy ją przed pianą z białek.
Pieczemy w piekarniku ok. 80 min.w temperaturze 140ºC.
Po upieczeniu sernik pozostaw do całkowitego wystygnięcia, najlepiej kilka godzin. Sernik im starszy tym lepszy.
6 komentarze
Nadejsza wiekopomna chwila! W końcu świat się doczekał Twojego bloga! :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki, kochana. Dużo zapału i niekończących się pomysłów na nowe przepisy!
Dziękuję, trzymaj, trzymaj to mi dodaje energii :-).
OdpowiedzUsuńSernik wygląda smakowicie! Czekam na następne przepisy!
OdpowiedzUsuńBędę Twoją wierną czytelniczką Kasiu ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję nieśmiało i mam nadzieję, że sprostam zadaniu :-)
UsuńBędę Twoją wierną czytelniczką Kasiu ;)
OdpowiedzUsuń