O serniku opowieść, bo od czegoś trzeba zacząć

9/20/2016

Mam swoje kulinarne miłości i sernik jest jedną z nich. Najbardziej lubię klasyczny sernik, ale daję się też skusić na innowacje. I tak w moich repertuarze pojawił się sernik dyniowy na czekoladowym spodzie. A, że moja kuchnia to freestyle, to i z tym przepisem tak jest.

Przepis pochodzi z kolekcji na #thermomix "Z dynią na okrągło" do kupienia na stronie www.cookidoo.pl

Czekoladowy spód do sernika, składniki z oryginalnej wersji przepisu, ale wykonany z połowy porcji.

Składniki na spód:

- 100 g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao w kawałkach
- 100 g masła w kawałkach
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 75 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Czekoladę rozdrobnić 5 s/obr. 7. Dodać masło, podgrzać 4 min/50ºC/obr.3. Masę przełożyć do innego naczynia, ostawić.

Naczynie miksujące umyć i osuszyć. Założyć motylek, włożyć jajka i cukier, ubić 4 min/37ºC/ przez pierwsze 30s./obr. 3 potem zwiększyć do obr. 4.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia i połowę masy czekoladowej, wymieszać 1 min/obr. 3. Dodać pozostałą masę i ponownie wymieszać 1 min./ obr 3.
Zdjąć motylek. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 19 cm.

Czekoladowy spód sernika pieczemy 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.

Masa serowa, to mój freestyle:

Składniki:
200 g upieczonej dyni
25 g masła
350 g twarogu
3 łyżki serka Mascarpone
1 łyżka ekstraktu z wanilii, jeśli nie ma to i cukier waniliowy da radę
1 łyżeczka mielonego cynamonu
50 g cukru trzcinowego
2 jajka (żółtka i piana z białek).

Ubijamy pianę z białek. Do suchego naczynia założyć motylek, wlać białka, ubijać ok. 2 min. / pierwsze 30 s/obr. 3, potem zwiększyć do 3,5 - 4 obr. Pianę z białek przełożyć do miseczki.

Do naczynia włożyć upieczoną dynię, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Dodać masło podgrzać 7 min./90ºC/obr. 2, następnie zmiksować 12 s /obr 5-7 stopniowo zwiększając obroty*. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia. Wyjąć
naczynie miksujące i pozostawić kilka minut do ostygnięcia.

* Uwaga: czasami przy przepisach wykonywanych w Thermomix z połowy składników w trakcie rozdrabniania masa obkleja się wokół ścianek i noże pracują na "pusto" wtedy należy zatrzymać urządzenie, zgarnąć kopystką składniki na dno naczynia i powtórzyć czynność.

Gdy masa dyniowo - masłowa wystygnie, ponownie umieścić naczynie miksujące w Thermomix, dodać twaróg, wanilię, cukier, cynamon, serek Mascarpone wymieszać 15 s/obr. 6. Dodać żółtka wymieszać 2 min./ obr. 3.5. Dodać pianę z białek i wymieszać kopystką.

Opcjonalnie, do masy serowej można dodać suszoną żurawinę. Dodajemy ją przed pianą z białek.

Pieczemy w piekarniku ok. 80 min.w temperaturze 140ºC.

Po upieczeniu sernik pozostaw do całkowitego wystygnięcia, najlepiej kilka godzin. Sernik im starszy tym lepszy.

 


6 komentarze

  1. Nadejsza wiekopomna chwila! W końcu świat się doczekał Twojego bloga! :)
    Trzymam kciuki, kochana. Dużo zapału i niekończących się pomysłów na nowe przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, trzymaj, trzymaj to mi dodaje energii :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wygląda smakowicie! Czekam na następne przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę Twoją wierną czytelniczką Kasiu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję nieśmiało i mam nadzieję, że sprostam zadaniu :-)

      Usuń
  5. Będę Twoją wierną czytelniczką Kasiu ;)

    OdpowiedzUsuń