O owsiance to rzecz
9/22/2016Zrobiło się zimno, więc ja, zmarzluch od samego rana myślę co ciepłego zjeść na śniadanie, poza kawą oczywiście :-).
Na śniadanie bardzo lubię „zielone”, ale gdy przychodzi chłód nie ma opcji na taki pierwszy
posiłek. W związku z tym do akcji wkracza Pani Owsianka. Od jakiegoś czasu planowałam, aby owsianka znalazła się w stałym menu śniadaniowym (tak ze dwa lata), ale
nie bardzo widziałam siebie rano stojącej przy garnku i mieszającej jego zawartość. Nastąpiła zmiana, gdy do życia mojej rodziny wkroczył #Thermomix, stało się to trochę przypadkiem, o czym kiedyś napiszę. Z min praca jest prosta, wrzucam
wszystkie składniki do Thermomixa, ustawiam czas i owsianka sama się
robi.
Jesienią zachęcam Was do przejścia
na śniadaniową dietę owiankową, bo nasz organizm trzeba ogrzać
od środka, to naprawdę nie zajmuje dużo czasu, a daje energię już
od samego rana.
Dzisiejsza propozycja jest totalnie
spontaniczna, będzie to owsianka z tego co było w domu :-)). Raczej
nie planuje posiłków, tylko wykorzystuje to co aktualnie mam do dyspozycji.
Przechodząc do sedna sprawy, sezon
owsiankowy uważam za otwarty i zapraszam do jego celebrowania.
Składniki:
60 g płatków orkiszowych
80 g ryżu
20 g płatków jaglanych
szczypta soli
10 g cukru brązowego
205 g mleka
130 g wody
30 g rodzynek
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieść w naczyniu Thermomixa i ustaw 13 min./ 98°C/ obr. wsteczne 1,5. Czas gotowania zależy od tego jakiego ryżu użyjesz, ja dodałam paraboliczny, który ma dłuższy czas gotowania.
Propozycja podania: owsiankę polej miodem, dodaj świeże owoce banany, nektarynkę...
Tą ilością owsianki nakarmiłam dwoje dorosłych i przedszkolaka.
od lewej cukier brązowy
i dalej wg ruchu wskazówek zegara: ryż, płatki orkiszowe
płatki jaglane - sklep Mixtus
gotowe po 13 minutach
świeże owoce polane miodem, idealne do owsianki
0 komentarze