KWIAT CUKINII Z RICOTTĄ
7/30/2017Każdego lata ogarnia mnie cukiniowe szaleństwo. Podaję wtedy cukinię do wszystkiego, jest w zupie, dodaję do placków ziemniaczanych, grillowana do zielonych sałatek, w zapiekankach, w tarcie, a pod koniec sezonu jako jeden składników ratatouille w wersji do słoików.
Kwiaty cukinii są delikatne, przygotowuję je możliwe jak najszybciej po przyniesieniu do domu. Oglądam czy nie mają żywych stworzeń, zabrudzenia z ziemi omiatam pędzelkiem.
Przepis, który podaje jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. A efekt końcowy, genialny!
Składniki
kilka oczyszczonych kwiatów cukinii, po trzy sztuki na osobę
kilka łyżek serka ricotta*
kilka listków świeżej mięty
szczypta soli
ciasto na naleśniki o konsystencji raczej płynnej**
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie
Rozgrzewam olej w małym rondelku.
Do ricotty dodaję poszatkowaną miętę, szczyptę soli, mieszam. Z kwiatów wycinam słupek kwiatowy. Serek wkładam do środka. Wkładając ricottę robię to bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić kwiatów, zwijam je jak cukierek. Spokojnie zawartość nie wypłynie, następnie zanurzam w cieście naleśnikowym.
Smażę kilka chwil, po obu stronach.
Podaję natychmiast po usmażeniu, posypane cukrem pudrem. Tak przygotowane kwiaty cukinii, są doskonałe jako przekąska, przystawka.
Smak jest cudowny, orzeźwiająco - miętowy, aksamitny smakiem ricotty i kwiatów. A do tego ta chrupkość!
* Ricotta to włoski serek, konsystencją przypomina biały ser. Sprzedawany jest w pojemniczkach, zwykle 250 g. Na półce sklepowej najczęściej leży obok mascarpone.
** Ciasta naleśnikowego potrzebujemy dosłownie kilka łyżek, oczywiście przygotowuje większą porcję i przy okazji smażę naleśniki.
0 komentarze