KWIAT CUKINII Z RICOTTĄ

7/30/2017

Każdego lata ogarnia mnie cukiniowe szaleństwo. Podaję wtedy cukinię do wszystkiego, jest w zupie, dodaję do placków ziemniaczanych, grillowana do zielonych sałatek, w zapiekankach, w tarcie, a pod koniec sezonu jako jeden składników ratatouille w wersji do słoików.

Kwiaty cukinii są delikatne, przygotowuję je możliwe jak najszybciej po przyniesieniu do domu. Oglądam czy nie mają żywych stworzeń, zabrudzenia z ziemi omiatam pędzelkiem.

Przepis, który podaje jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. A efekt końcowy, genialny!

Składniki  

kilka oczyszczonych kwiatów cukinii, po trzy sztuki na osobę
kilka łyżek serka ricotta*
kilka listków świeżej mięty 
szczypta soli
ciasto na naleśniki o konsystencji raczej płynnej**
olej rzepakowy do smażenia 
cukier puder do posypania

Wykonanie


Rozgrzewam olej w małym rondelku. 
Do ricotty dodaję poszatkowaną miętę, szczyptę soli, mieszam. Z kwiatów wycinam słupek kwiatowy. Serek wkładam do środka. Wkładając ricottę robię to bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić kwiatów, zwijam je jak cukierek. Spokojnie zawartość nie wypłynie, następnie zanurzam w cieście naleśnikowym. 
Smażę kilka chwil, po obu stronach. 

Podaję natychmiast po usmażeniu, posypane cukrem pudrem. Tak przygotowane kwiaty cukinii, są doskonałe jako przekąska, przystawka.   

Smak jest cudowny, orzeźwiająco - miętowy, aksamitny smakiem ricotty i kwiatów. A do tego ta chrupkość! 

* Ricotta to włoski serek, konsystencją przypomina biały ser. Sprzedawany jest w pojemniczkach, zwykle 250 g. Na półce sklepowej najczęściej leży obok mascarpone.
  
** Ciasta naleśnikowego potrzebujemy dosłownie kilka łyżek, oczywiście przygotowuje większą porcję i przy okazji smażę naleśniki.   



0 komentarze