OWSIANKA

7/07/2017

Owsianka. Polubiłam ją w letnie poranki tak bardzo, że sama się sobie dziwię, jak mocne to uczucie. Może za sprawą wspaniałych, aromatycznych truskawek? A może dlatego, że cudownie zaspokaja poranny głód i robi się ją naprawdę łatwo i szybko.
Owsiankę robię w Thermomixie, a właściwie Thermomix sam ją robi!
Jeśli wygospodarujesz rano cenne 5 minut, to ugotujesz ją też tradycyjnie w garnku.

W przepisie podaję proporcję na jedną porcję.

Składniki:

dwie garści płatków orkiszowych (30 g)
jedna garść płatków owsianych (15 g)
120 g wody
garść rodzynek albo daktyli (15 g)
szczypta soli

Rodzynki w czasie gotowania rozpuszczą się i nadadzą owsiance cudownej naturalnej słodyczy.

Dodatkowo: sezonowe owoce. Do polania syrop klonowy, miód, albo syrop z agawy.

Płatki, wodę, sól, rodzynki wkładam do naczynia miksującego, ustawiam czas 5 minut/100°C/obr. wsteczne 1,5. Następnie zostawiam owsiankę na kilka minut w naczyniu, zrobi się przyjemnie kleista. 
W lecie wspaniała jest ze świeżymi truskawkami, nektarynkami, mango itd. 

Jeżeli owsiankę robisz w garnku, to nie odchodź od niej, tylko mieszaj jak risotto. Po kilku minutach gotowania, zostaw, dojdzie pod przykryciem. 







0 komentarze