Najprostsze kaszotto świata, ever
9/27/2016Dania typu kaszotto, czy risotto robi się łatwo, nawet dla początkującego użytkownika kuchni nie jest to wielkim wyzwaniem.
Jeśli dodatkowo podasz go na ładnym talerzu, a obok postawisz kieliszek wina i do stołu zaprosisz ważną dla ciebie osobę (i mam tutaj na myśli także Ciebie, jeśli gotujesz tylko jedną porcję) to chyba nie muszę mówić jak będzie, fajnie będzie.
Składniki
250 g. kaszy pęczakok. 160 g świeżych brokułów
2 łyżki koncentratu bulionu warzywnego rozpuszczonego w 450 g gorącej wody
20 g lub więcej tartego sera Grana Padano (może być Parmezan)
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła
trochę posiekanej natki pietruszki
Wykonanie
Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.W garnku zagotowujemy 450 g wody i rozpuszczamy w niej koncentrat warzywny. Dodajemy wypłukaną kaszę i gotujemy na średnim ogniu ok. 13 minut, po tym czasie dodajemy blanszowane wcześniej brokuły (jak blanszować czytaj na dole) i dalej gotujemy ok. 8-10 minut, czasem mieszamy i nie odchodzimy za daleko od garnka.
Zatem porzuć marzenia o sprawdzaniu postów i oglądaniu "śmiesznych" filmików w sieci, bo się przypali. A jak widzisz tym razem gotujemy tradycyjnie w garnku, a nie w Thermomixie, więc samo się nie pomiesza.
Kaszotto jest gotowe, gdy kasza jest miękka, ale jednocześnie chrupiąca. Na koniec dodajemy dwie łyżki masła, albo więcej jak lubisz, doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzu obficie posypujemy serem Grana Padano i posiekaną pietruszką. Podajemy od razu po ugotowaniu.
Uwaga blanszowanie: brokuły dzielimy na naprawdę małe części, ok. 1,5 cm. Blanszujemy (parzymy wrzątkiem) kilka sekund, a potem polewamy (hartujemy) zimną wodą. Brokuły zachowają wartości odżywcze i piękny zielony kolor.
Z tych proporcji wyszły trzy porcje.
od lewej: posiekana pietruszka
kasza pęczak ze sklepu Mixtus
świeże brokuły
koncentrat bulionu warzywnego wykonany w #Thermomix
ser Grana Padano
po ugotowaniu, a przed dodaniem masła
kaszotto to naprawdę smaczna potrawa i prosta w wykonaniu!
0 komentarze