Z miłości do hummusu
10/30/2016KOCHAM HUMMUS I KOCHAĆ NIE PRZESTANĘ!
Przygotowanie hummusu w domu jest naprawdę proste. Składniki trzeba porządnie zmiksować i gotowe. Jedną ważną rzeczą jest posiadanie dobrego, mocnego miksera. Bez tego jesteśmy skazani na porażkę i frustrację. Wiem coś o tym, bo prawie spaliłam ręczny blender i zepsułam końcówkę do wyciskarki, gdy robiłam domowe tahini.
Dobry mikser już mam, ale z samodzielnego robienia tahini na razie zrezygnowałam. Nie mam cierpliwości żeby stać i mieszać sezam. Jeśli nie będziemy grzecznie stać z łyżką i mieszać, sezam się spali i tahini będzie gorzkie.
Ciecierzyca
Ciecierzycę, jak najbardziej gotuję sama, chociaż to też wymaga trochę zachodu. Ale temat można spokojnie ogarnąć, trzeba tylko pamiętać żeby się woda nie wygotowała.
Sucha ciecierzyca to tylko 7 zł za kg i jest bez konserwantów. Ciecierzyca w słoiku niestety ma polepszacze i inne paskudztwa.
Ziarno ciecierzycy moczymy w wodzie przez całą noc, płuczemy, wlewamy nową świeżą wodę. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, w razie potrzeby wodę należy uzupełnić. Ugotowana ciecierzyca jest chrupka, a zgniecione ziarenka są w środku kremowe i miękkie.
Tahini
Pastę tahini, próbowałam robić
sama, ale aby ją zrobić, trzeba być naprawdę bardzo cierpliwym.
Stać przy kuchni, wolno prażyć, mieszać, pilnować... W innym
przypadku pasta będzie gorzka. Na szczęście w słoikach z tahini
jest 100% pasty sezamowej, bez konserwantów.
Ale się nie poddaję i jeszcze kiedyś wrócę do samodzielnego wykonywania tahini w domu.
Składniki:
130 g suchej ciecierzycy, po moczeniu i
ugotowaniu będzie ok. 260 g (ciecierzycę gotuję z łyżeczką sody)
2 ząbki czosnku
sól, około łyżeczki
130 g pasty tahini
20 g soku z cytryny (sok z połowy średniej
cytryny)
4-5 kostek lodu
ok. 65 g lodowatej wody (do wody z
krany dodałam kostki lodu)
Wykonanie:
Czosnek i ugotowaną ciecierzycę mam "pod ręką", uruchamiam Thermomix 10 s obr. 5. uchylam miarkę i do pracującego pracującego urządzenia wkładam ząbki
czosnku, które rozdrobioną się idealnie! Zgarniam czosnek na dno naczynia. Ponownie uruchamiam urządzenie 20 s obr. 5, uchylam miarkę i
wsypuję ciecierzycę. Tylko nie róbcie tego przy użyciu łyżki,
aby nie wpadła do naczynia!
Zgarniam kopystką rozdrobioną
ciecierzycę z czosnkiem, dodaję sól. Dodaję 4-5 kostek lodu. Nakładam miarkę, uruchomiam Thermomix, 10 s obr. 8 rozdrabniam zawartość.
Kolejny raz zgarniam zawartość na dno naczynia miksującego,
jeśli trzeba, czynność miksowania powtarzam 10 s obr. 6. Dodaję pastę tahini i
sok z cytryny. Mieszam 15 s obr. 4.
I teraz nadawanie hummusowi konsystencji poprzez
emulgowanie lodowatą wodą. Ustawiam czas np. 15 s obr. 6- 6,5.
Na pokrywę naczynia miksującego, powoli wlewam lodowatą wodę. Uwaga, jeśli nie położymy miarki na pokrywę, może trochę chlapać, ale mamy możliwość podglądania jak w miarę dolewania wody zmienia się konsystencja hummusu na wspaniale kremową. Ostatecznie ile dodamy wody zależy od naszych preferencji i tego, jaki lubimy hummus - bardziej lejący, czy raczej zwarty. W czasie mieszania obserwuj konsystencję i zdecyduj ile ostatecznie dolać wody.
UWAGI
Dlaczego kostki lodu? Gdy nie używałam
kostek lodu, cała procedura rozdrabniania ciecierzycy trwała dłużej,
bo kawałki ciecierzycy fruwały po naczyniu i musiałam kilka razy
zgarniać, miksować, zgarniać, ponownie miksować.
Z kostkami lodu szybciej osiągamy
zwartość masy i ciecierzyca się nie grzeje od wielokrotnego miksowania. Thermomix to
naprawdę silne urządzenie i dla niego rozdrabianie ciecierzycy to
pestka.
DODATKI DO HUMMUSU, tu jest prawdziwa zabawa!
Moje propozycje to hummus z dodatkiem:
- natki pietruszki
- kolendry
- chrzanu, najlepiej własnoręcznie przygotowanego
- kapusty kiszonej
- ogórków kiszonych
- i odkrycie 2016 roku, sezonowo hummus ze świeżymi truskawkami
wersja na lato, hummus z truskawkami, świeżą kolendrą i oliwą!
hummus w wersji z kapustą kiszoną, ogórkami kiszonymi polane oliwą z holaoliva
oraz w wersji z kolendrą w oleju sojowym (okrągła miseczka)
rozdrobniony czosnek
rozdrobiona ciecierzyca z czosnkiem, przed dodaniem kostek lodu
rozdrobniona ciecierzyca z kostkami lodu, powoli zaczyna przypominać hummus
hummus gotowy!
kolendra w oleju sojowym, polecam jako alternatywę dla świeżej, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Kupiłam w kaufland, koszt ok. 8 zł/ słoiczek 180 g.
0 komentarze