Z miłości do hummusu

10/30/2016

KOCHAM HUMMUS I KOCHAĆ NIE PRZESTANĘ!


Przygotowanie hummusu w domu jest naprawdę proste. Składniki  trzeba porządnie zmiksować i gotowe. Jedną ważną rzeczą jest posiadanie dobrego, mocnego miksera. Bez tego jesteśmy skazani na porażkę i frustrację. Wiem coś o tym, bo prawie spaliłam ręczny blender i zepsułam końcówkę do wyciskarki, gdy robiłam domowe tahini. 

Dobry mikser już mam, ale z samodzielnego robienia tahini na razie zrezygnowałam. Nie mam cierpliwości żeby stać i mieszać sezam. Jeśli nie będziemy grzecznie stać z łyżką i mieszać, sezam się spali i tahini będzie gorzkie.

Ciecierzyca


Ciecierzycę, jak najbardziej gotuję sama, chociaż to też wymaga trochę zachodu. Ale temat można spokojnie ogarnąć, trzeba tylko pamiętać żeby się woda nie wygotowała. 
Sucha ciecierzyca to tylko 7 zł za kg i jest bez konserwantów. Ciecierzyca w słoiku niestety ma polepszacze i inne paskudztwa. 
Ziarno ciecierzycy moczymy w wodzie przez całą noc, płuczemy, wlewamy nową świeżą wodę. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, w razie potrzeby wodę należy uzupełnić. Ugotowana ciecierzyca jest chrupka, a zgniecione ziarenka są w środku kremowe i miękkie. 

Tahini 


Pastę tahini, próbowałam robić sama, ale aby ją zrobić, trzeba być naprawdę bardzo cierpliwym. Stać przy kuchni, wolno prażyć, mieszać, pilnować... W innym przypadku pasta będzie gorzka. Na szczęście w słoikach z tahini jest 100% pasty sezamowej, bez konserwantów. 
Ale się nie poddaję i jeszcze kiedyś wrócę do samodzielnego wykonywania tahini w domu. 

Składniki:


130 g suchej ciecierzycy, po moczeniu i ugotowaniu będzie ok. 260 g (ciecierzycę gotuję z łyżeczką sody)
2 ząbki czosnku
sól, około łyżeczki
130 g pasty tahini
20 g soku z cytryny (sok z połowy średniej cytryny)
4-5 kostek lodu
ok. 65 g lodowatej wody (do wody z krany dodałam kostki lodu)

Wykonanie:


Czosnek i ugotowaną ciecierzycę mam "pod ręką", uruchamiam Thermomix 10 s obr. 5. uchylam miarkę i do pracującego pracującego urządzenia wkładam ząbki czosnku, które rozdrobioną się idealnie! Zgarniam czosnek na dno naczynia. Ponownie uruchamiam urządzenie 20 s obr. 5, uchylam miarkę i wsypuję ciecierzycę. Tylko nie róbcie tego przy użyciu łyżki, aby nie wpadła do naczynia!
Zgarniam kopystką rozdrobioną ciecierzycę z czosnkiem, dodaję sól. Dodaję 4-5 kostek lodu. Nakładam miarkę, uruchomiam Thermomix, 10 s obr. 8 rozdrabniam zawartość.
Kolejny raz zgarniam zawartość na dno naczynia miksującego, jeśli trzeba, czynność miksowania powtarzam 10 s obr. 6. Dodaję pastę tahini i sok z cytryny. Mieszam 15 s obr. 4.

I teraz nadawanie hummusowi konsystencji poprzez emulgowanie lodowatą wodą. Ustawiam czas np. 15 s obr. 6- 6,5. 
Na pokrywę naczynia miksującego, powoli wlewam lodowatą wodę. Uwaga, jeśli nie położymy miarki na pokrywę, może trochę chlapać, ale mamy możliwość podglądania jak w miarę dolewania wody zmienia się konsystencja hummusu na wspaniale kremową. Ostatecznie ile dodamy wody zależy od naszych preferencji i tego, jaki lubimy hummus - bardziej lejący, czy raczej zwarty. W czasie mieszania obserwuj konsystencję i zdecyduj ile ostatecznie dolać wody. 


UWAGI
Dlaczego kostki lodu? Gdy nie używałam kostek lodu, cała procedura rozdrabniania ciecierzycy trwała dłużej, bo kawałki ciecierzycy fruwały po naczyniu i musiałam kilka razy zgarniać, miksować, zgarniać, ponownie miksować. 
Z kostkami lodu szybciej osiągamy zwartość masy i ciecierzyca się nie grzeje od wielokrotnego miksowania. Thermomix to naprawdę silne urządzenie i dla niego rozdrabianie ciecierzycy to pestka.  

DODATKI DO HUMMUSU, tu jest prawdziwa zabawa!


Moje propozycje to hummus z dodatkiem:
  • natki pietruszki
  • kolendry
  • chrzanu, najlepiej własnoręcznie przygotowanego 
  • kapusty kiszonej
  • ogórków kiszonych
  • i odkrycie 2016 roku, sezonowo hummus ze świeżymi truskawkami
do tego zawsze dobrej jakości oliwa, dużo oliwy!


wersja na lato, hummus z truskawkami, świeżą kolendrą i oliwą!



hummus w wersji z kapustą kiszoną, ogórkami kiszonymi polane oliwą z holaoliva
oraz w wersji z kolendrą w oleju sojowym (okrągła miseczka)





rozdrobniony czosnek


rozdrobiona ciecierzyca z czosnkiem, przed dodaniem kostek lodu


rozdrobniona ciecierzyca z kostkami lodu, powoli zaczyna przypominać hummus


hummus gotowy!


kolendra w oleju sojowym, polecam jako alternatywę dla świeżej, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Kupiłam w kaufland, koszt ok. 8 zł/ słoiczek 180 g.

0 komentarze