Zakochana w tartach

10/14/2016

O placku zwanym tartą mogę pisać w nieskończoność, uwielbiam! Nie jest to miłość wyssana z mlekiem matki, ani nagły poryw miłości. To raczej stare dobre małżeństwo, które z czasem ma do siebie dużo szacunku i pokory. Wie że raz jest lepiej raz gorzej, ale bilans zawsze dodatni.
Pokory, bo moje pierwsze spody do tarty, niezależnie czy słodkie, czy wytrawne zwykle rozpadały się, kruszyły, albo były zbyt twarde. W sumie dalej zdarzają się kłopoty, ale jest ich zdecydowanie mniej. Ćwiczenie czyni mistrza, a pomoc nowoczesnej technologii też nie jest bez znaczenia.

Dzisiaj będzie o tarcie "wytrawnej", czyli bez cukru. Przepis na spód, który podaję niżej, jest bazą, a dalej sky is the limit!.

Składniki na spód tarty:

200 g mąki pszennej
szczypta soli
szczypta cukru
100 g zimnego masła
1 jajko, lekko roztrzepane

Wykonanie:

W naczyniu miksującym Thermomixa umieszczam mąkę, sól, cukier, masło pokrojone w kostkę. Mieszam 20 s. obr. 4. Dodaje jajko i ponownie mieszam 20 s. obr. 3, do pojawienia się grudek ciasta (na dole zdjęcia). Tak przygotowane ciasto wyciągam z naczynia, krótko zagniatam w kulkę, zawijam w folię i schładzam około pół godziny w lodówce.

W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180°C/ góra - dół. 

Przygotowanie formy do pieczenia: aby ciasto nie przywarło, formę dokładnie smaruję miękkim masłem.

Po wyjęciu z lodówki wałkuję ciasto, najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Zdejmuję górny papier, odwracam ciasto umieszczając je w formie do pieczenia, zdejmuje drugi arkusz papieru.

Pieczenie spodu tarty: 

Widelcem nakłuwam ciasto, na wierzch kładę papier do pieczenia, wysypuję np. groch, który obciąży ciasto i nie pozwoli mu się wybrzuszyć. Wkładam do piekarnika na 15 min., następnie zdejmuję groch i papier, drugie pieczenie trwa około ok. 10 min.  
Upieczony spód pozostawiam do lekkiego wystygnięcia.

Krem serowy:  

Zapamiętaj przepis na ten krem serowy! jest to bardzo prosty krem serowy, który możesz użyć do swojej wariacji na temat tarty.

Składniki:

70 g sera Gruyère
70 g sera Parmezan
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
100 g serka Mascarpone
inne zioła: tymianek, bazylia itp.
sól, pieprz

Wykonanie:

Do Thermomixa wkładam kawałki (ok. 1,5 cm) serów Gruyère i Parmezan, rozdrabniam ok. 10 s obroty 10. Sery przekładam do miseczki.
Ponownie uruchomiam Thermomixa 14 s. obr. 8. W czasie pracy urządzenia wkładam czosnek, pietruszkę i pozostałe zioła. Zatrzymuje Thermomixa, zgarniam kopystką na dno naczynia czosnek i pietruszkę, dodaję serek Mascarpone i rozdrobnione wcześniej sery Gruyère, Parmezan, sól i pieprz do smaku. Mieszam 10 s. obr. wsteczne 4.

Tak przygotowaną masę serową wykładam na spód upieczonej wcześniej tarty i rozprowadzam równomiernie.

I teraz najlepsze, bo to co jest finalizacją, jest już totalnie dowolnie. Co masz w domu, to ląduje na wierzchu tarty. 
W tej wersji poniżej są białe winogrona, cukinia pokrojona w paski, karmelizowana w sosie balsamicznym czerwona cebula.  
Tartę z masą serową i dodatkami pieczemy około 20 min. w 180°C. Podajemy na ciepło lub na zimno. Świetna na obiad, kolację... albo następnego dnia na śniadanie :-). 


Hmmm, to co do tarty marsz!










genialny wałek, chyba z jakiegoś kamienia (?) Tkmaxx, widziałam też w duka












nóż do obierania i robienia pasków z warzyw z Tkmaxx


w wersji z pieczoną cukinią, pomidorami bez skórki, blanszowanymi brokułami i czerwoną cebulką duszoną w occie balsamicznym


w wersji z pomidorami pokrojonymi w plastry, bez skórki (można wcześniej odparować nadmiar soku z pomidorów)

0 komentarze