CIASTO PIERNIKOWE, CZAS START
11/29/2016To ostatni moment aby przygotować ciasto na piernik. Będzie ono dojrzewało w lodówce przez najbliższe dni. Upiekę je w okolicach 21 grudnia i przełożę powidłami ze śliwek.
To nie pierwszy raz, gdy robię piernik wg tego przepisu. Tym razem zamiast smalcu użyję oleju kokosowego.
Efekt tego eksperymentu poznamy w święta.
Składniki:
250 g miodu
100 g oleju kokosowego/ wg oryginalnej receptury jest smalec
140 g cukru
500 g mąki
3 łyżki przyprawy do pierników, najlepiej wykonanej samodzielnie
1 łyżka sody
75 g mleka
2 jajka
duża szczypta soli
Wykonanie:
Miód, olej kokosowy i cukier umieszczam w naczyniu miksującym Thermomixa, mieszam 9 min./90°C/ obr 1. W trakcie mieszkania układam na pokrywie miseczkę i odważam mąkę. Uwaga: w czasie pracy Thermomixa możesz ważyć składniki, możliwe to jest do obrotów 4. Dodaję do naczynia mąkę z sodą i przyprawą piernikową, mieszam 15 s/obr. 3. Następnie dodaję mleko i lekko roztrzepane jajka. Ustawiam czas 3 min/ interwał wyrabiania ciasta.
Tak przygotowane ciasto przekładam do szklanego naczynia, jest ciepłe więc czekam kilkanaście minut aż ostygnie. Następnie wkładam naczynie z piernikowym, aromatycznym ciastem do lodówki. Tam będzie spokojnie dojrzewało przez najbliższe cztery tygodnie.
Z takiej ilości ciasta upiekę
24.12.2016 Ciasto możesz też upiec używając kwadratowej blachy, tej z piekarnika (daj papier do pieczenia). Piekarnik nagrzany do temp. 170°C czas około 20-25 min. Po wystudzeniu kwadrat pokroiłam na trzy prostokąty i przełożyć powidłami. Możesz też polać masą czekoladową.
3.12.2016
Pierwszy dzień dojrzewania, tuż po wykonaniu 29.11.2016
0 komentarze