Risotto z limonką i porem

3/12/2017

Risotto jest pożywnym daniem i bardzo łatwym do wykonania. Obowiązuje tylko jedna zasada, ale kluczowa. Robisz risotto? To stoisz przy garnku i nie ruszasz się na krok. Bo chyba nie chcesz zjeść przypalonego ryżu z warzywami?

Risotto jest daniem totalnie prostym do wykonania. Podaj z kieliszkiem wina, będzie wykwintne. Zapal świece, będzie wykwintnie i romantycznie.

Od niedawna moje risotta robię w Thermomixie, nie byłam przekonana do tego pomysłu. Ale zrobiłam raz i okazało się, że smakuje pysznie i już nie muszę stać przy garnku i mieszać...

Składniki:

1 szalotka ok. 30 g, zamiennikiem może być biała cebula
60 g pora (opcjonalnie)
15 g oliwy z oliwek
200 g ryżu arborio
50 g białego wina
starta skórka z połowy limonki
400 g wody (albo rosołu)
łyżeczka koncentratu warzywnego, jeżeli rosół to mniej koncentratu
połowa soku z limonki
sól i pieprz do smaku
łyżka masła
świeżo stary parmezan
świeżo pokrojona natka z pietruszki, do posypania

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wkładam przekrojoną na pół szalotkę i por w kawałkach około 3 cm. Rozdrabniam 5 s./obr 5, zgarniam kopystką na dno naczynia miksującego. Dodaję oliwę i duszę 2,5 min./120°C/obr.1.
Dodaję ryż , duszę bez założonej miarki  2,5 min/120°C/obr.wsteczne 1. Dodaję białe wino i gotuję 1 min/100°C/obr.wsteczne 1. 
Dodaję startą skórkę z limonki, wodę, koncentrat warzywny i sól. Składniki mieszam kopystką. Gotuję 13 minut/100°C/obr. wsteczne 1, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nakładam koszyczek. Po zakończeniu gotowania, zostawiam rosotto w naczyniu na około minutę. Dodaję sok z limonki. Sprawdzam smak, jeśli trzeba dodaję jeszcze trochę soli oraz pieprzu (można dodać biały, nie będzie widać ciemnych kropek z czarnego pieprzu). Dodaję łyżkę masła i wszystko mieszkam za pomocą kopystki. 
Podaję od razu, bo podgrzane nie jest tak wspaniałe jak świeże. Na talerzach, risotto posypuje świeżo startym parmezanem i natką pietruszki.

Jeśli risotto przygotowujesz tradycyjnie w garnku, postępuj tak samo jak w podanym przepisie. Jedna zmiana, nie wlewaj od razu 400 g wody, tylko rób to stopniowo. Rozpuść koncentrat warzywny w ciepłej wodzie. Wlewaj go, po chochli do ryżu i mieszaj. Dodaj kolejną chochlę płynu i znowu mieszaj od czasu do czasu. Czynność powtarzaj, aż płyn się wchłonie, a ryż będzie z zewnątrz miękki, a w środku lekko twardawy.

Zaręczam, to danie jest pyszne!

Z proporcji będą trzy porcje.

Uwagi:

- jeśli nie masz urządzenia, a przepis ci się podoba to wykonaj go tradycyjnie w garnku i pamiętaj, najważniejsze jest dolewanie płynu i mieszanie!  
- jeśli nie możesz zrobić własnej kostki warzywnej, użyj rosołu,
- do risotto użyj odpowiedniego ryżu, okrągły ryż arborio jest tajemnicą tej potrawy. Dobrze wchłania płyn, jest kremowy, ale jednocześnie w środku chrupiący. Czasem jest kłopot z kupieniem arborio, kiedyś jako zamiennika użyłam ryżu o nazwie bomba. To ryż do hiszpańskiej paelli. Miałam wrażenie, że potrawa nie jest tak kremowa. Moja rada, jeśli lubisz risotto, jesteś na zakupach i jest ryż arborio, to zrób mały zapas.


0 komentarze