Makaron z łososiem i kaparami

8/22/2019

Składniki

Na dwie porcje

150 g łososia
3 plasterki cytryny
2 łyżeczki suszonego kopru, albo świeżego
2 szczypty soli
4-5 łyżek masła klarownego

Sos

100 ml śmietany 30%
do smaku sól i pieprz
3 łyżeczki kaparów najlepiej solonych
2 porcje makaronu spaghetti

Wykonanie

Czas przygotowania około 25 minut

Łososia posolić i popieprzyć, posypać obficie koprem. U mnie są nawet mniejsze gałązki i kwiat kopru (zapasy z lata). Położyć na wierzchu plastry cytryny.
Tak przygotowanego łososia, skórą do dołu położyć na patelni, na rozgrzanym maśle klarowanym.


Smażyć z 10- 15 minut. Pochylać patelnię, zebrać masło i polewać łososia gorącym masłem, nie obracamy łososia mięsem do dołu, nie ma potrzeby, gorące masło pomoże usmażyć łososia.

Wyciągnąć rybę z patelni. Zabrać cytrynę (przyda się do sosu). Zebrać dokładnie koper, jeśli jest z twardymi kawałkami łodyg jak w moim przypadku. Rybę włożyć na patelnię, polać śmietankę, dodać kapary*, położyć cytrynę i wycisnąć z niej sok podgrzać krótko. Doprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie ugotować makaron np. spaghetti. Podawać od razu.

*najlepiej użyć kaparów solonych, mają zupełnie inny smak niż te z zalewy octowej. Tego mnie nauczyła pewna koleżanka E. i od tej chwili nie wyobrażam sobie kuchni bez solonych kaparów.
Kapary wyjęte z soli należy z niej opłukać, wymoczyć w wodzie, do dania dodaje się w ostatniej chwili, nie należy ich gotować.

0 komentarze