tarta zielona
6/02/2017Jeszcze można kupić polskie szparagi. Kusiły dzisiaj na Placu Imbramowskim. Różnych świeżych warzyw też jest moc, więc kupiłam m.in. brokuły, które także są składnikiem tarty. Do tego pasta z serów ze świeżymi ziołami i czosnkiem.
Spód tarty wykonałam i upiekłam wg przepisu, który jest tutaj.
Krem serowy
spontanicznie otwarłam lodówkę i znalazłam tam:2 ząbki czosnku
4 łyżki mascarpone
2 łyżki gorgonzoli
ok. 70 g sera parmezan, wykorzystałam także skórę z sera
Świeże zioła
mała garść pietruszkimała garść oregano
malutka garść bazylii greckiej drobnolistnej*
Zioła rozdrobniłam. Następnie rozdrobniłam parmezan, czosnek. Wszystkie składniki wymieszałam z gorgonzolą i mascarpone. Doprawiłam solą i pieprzem.
* Bazylia drobnolistna jest bardzo aromatyczna, można ją już kupić w doniczce prawie każdym markecie, albo na targu. Z powodzeniem rośnie mi teraz na balkonie.
Warzywa
kilka białych albo zielonych szparagówkilka różyczek brokuła
Szparagi umyłam, odcięłam twardsze końcówki. Szparagi lekko i krótko podsmażyłam na oliwie. Brokuły zblanszowałam, następnie podzieliłam na małe różyczki.
Na upieczony spód wyłożyłam masę serową, ułożyłam przekrojone na pół szparagi i brokuł. Zapiekłam 15 min. 180°C/piekarnik nagrzany góra - dół.
Tarta jest pyszna gdy lekko wystygnie. Najlepiej w towarzystwie lampki schłodzonego białego wina.
0 komentarze